Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan
 

Nu startar vårens storstädning

Publicerades 2015-04-20, 10:01 av 

Nu har Backis varit ute och röjt med grävmaskinen. Området har fått ett rejält ansiktslyft och den stora, gamla jordhögen är ett minne blott. Nu kommer det att finnas fler och bättre möjligheter till parkering av bilar. Området blev även väldigt mycket ljusare och vi visar upp en snyggare fasad upp möt vägen.

Bra jobbat Backis!

Läs mer

Nu är det höst i Motala Djuphamn

Publicerades 2014-10-21, 08:07 av 

Hösten är här och de flesta båtar är upptagna. Dock finns en del elsjälar kvar och ligger med sin båt hela vintern. Det känns alltid bättre på våren som båtägare men visst är hösten vacker.
Läs mer

Ljuset sprider sig över Motala Djuphamn

Publicerades 2014-09-17, 20:05 av 

Motala är vackert och nu kan vi även stoltsera med en fin brygga på södra stranden. Belysningsstolparna gör sig fint i höstmörkret.

Läs mer

Belysningsstolpar och bommar

Publicerades 2014-09-17, 20:07 av 

Belysningsstolparna gör sig bra och bommarnas träbeklädnad blir inte bara praktiska utan även riktigt snygga.

Läs mer

Ny installeras belysning och el på bryggan

Publicerades 2014-09-17, 20:01 av 

Arbetet fortskrider och nu till höst och vintermörker behövs det eluttag och belysning som värmer både båtar och själen. Flitiga medlemmar hjälper till att koppla så att bryggarbetet förtskrider som planerat.

Mycket har hänt under sensommaren

Klubben har genomfört ett medlemsmöte och två arbetsdagar. Under mötet togs flera viktiga beslut och planer för bryggans slutförande. Det är en hel del arbete kvar men vi beräknar att bryggan med samtliga bommar ska stå klar under senhösten.

Regler för bryggan och området

Det beslutades dessutom att regler ska tas fram för bryggan och området. Detta för att säkerställa säkerheten på och kring bryggan och området men även för att området ska hållas fint och trivsamt-

Under arbetsdagarna slutfördes bryggans träbeklädnad, bommar slipades och målades. Ringar för förtöjning samt viss el fixades. Vi tackar samtliga medlemmar för ert deltagande, det går snabbt och är roligt när man hjälps åt.Läs mer

Lite av det skräp som dök upp

Publicerades 2014-06-16, 22:03 av 

Resultatet av städdagen var minst sagt imponerande. Över fyra ton skräp bergades från sjöbotten. För att nämna lite av det som fiskades upp kan nämnas: TV-apparater, ventilationstrummor, 150 bildäck, kundvagnar, hinkar, papperskorgar, målarburkar, oljetråg, 1000-tals flaskor, krukor, tallrikar, en 4-hjulig kärra samt en nästan ny skruvdragare (olycklig båtägare).

Det som lyftes upp var väldigt mycket men det finns en hel del kvar. Motala Djuphamn hoppas att detta kan vara en årlig aktivitet för att nå ett mål om, inte bara Sveriges vackraste stad utan även renaste, både på land och sjöbotten.

Läs mer

Motala Djuphamn städar i Motalaviken

Publicerades 2014-06-24, 13:50 av 

Ett stort antal medlemmar samlades för att genomföra en storstädning av Motalavikens botten. Detta har tidigare aldrig gjorts och var minst sagt behövligt. I ett tidigare skede har dykare lokaliserat stora mängder av skräp på botten. Detta har påtalats för Motala kommun som kom överens med föreningen om en städaktivitet.

Arbetet krävde stora resurser och dykare från flera föreningar hjälptes åt med arbetet. Föreningsmedlemmar ställde upp med båtar vari skräp som dykare hittade plockades upp i. Detta transporterades sedan in till land och kördes till kontainrar som ställts upp av Motala Kommun.

Andra medlemmar rensade i våtdräkt intill land. Stora mängder skräp kunde på så sätt släpas upp med rep och spännband. Under arbetet så krävdes även mat och dryck vilket så fint tillagades och serverades i ett gammalt militärt kök. 

Arbetet pågick i två dagar, 31 maj och 1 juni. En serie bilder och en film (över och under ytan) produceras under dagarna av Anders Malm på Studio Liverpool & Dacke.

Se fimen >>

Resultatet blev mycket lyckat. TACK alla som ställde upp!

Läs mer

Vikter läggs på plats så bryggorna kan förankras

Publicerades 2014-06-16, 21:39 av 

Som tur är har Motala Djuphamnsförening många talanger och resurser. Backis välkända och omtalade skepp fungerar som transportfartyg med en vinsch monterad i fören.

De tunga betongvikterna lyfts upp från botten nära stranden och fraktas ut för att sänkas ner på botten där bryggsektionerna ska förankras. Ett tidskrävande arbete som även kräver att ytterligare en av föreningens talanger används - dykare. Här ses Backis manövrera skeppet och vinschen medan pelle sköter det mera djupgående arbetet på botten.


Läs mer

Bryggsektioner läggs på plats

Publicerades 2014-06-16, 21:31 av 

Nu ser vi resultatet av hårt arbete då bryggorna läggs ut på plats. Bryggans hela längd blir lite över 40 meter. En landaslutning på 10 meter samt 3 flytsektioner om vardera 10 meter. På bryggans yttre delar ska 22 båtplatser finnas. Båtarna kommer att förtöjas i kraftiga y-bommar.

Läs mer

Trädäck monteras på betongbryggorna

Publicerades 2014-06-16, 21:25 av 

Ett snyggt trädäck skruvas ovanpå betongbryggorna. Det är behagligare att gå på, skyddar båtar från att sten och grus fastnar i skorna och repar känsliga däck. Dessutom så blir bryggorna väldigt snygga att titta på vilket vi vill. Motalaviken måste se prydlig ut och visa upp sin finaste sida för alla båtgäster.

Fantastiskt flitiga medlemmar, Rickard och Kristin, skruvar trädäcket medan Bosse sågar och Håkan håller i.

Läs mer

Lister monteras på bryggan

Publicerades 2014-06-16, 21:19 av 

Trälister bultas fast i betongbryggan. På listen ska sedan y-bommar monteras. Ett tungt jobb då det måste borras många hål i betongen för att få dit expanderbultar. Allt är kraftigt tilltaget för säker montering för att klara tuffa vågor och hårt väder. Föreningens medlemmar är på plats för att hugga tag i arbetet.

Bosse är med och hantlangar och bistår med diverse verktyg och material. Det krävs många hjälpsamma händer för att lyckas med ett projekt som detta. Motala Djuphamnsförening tackar alla som kommer ner och bistår.

Utan er är detta inte möjligt - TACK!


Läs mer

Vikterna lyfts ut med kranbil

Publicerades 2014-06-16, 21:18 av 

De gjutna vikterna som ska hålla betongbryggorna på plats lyfts nu ut så långt det är möjligt för att kunna transporteras ut med båt. 

Läs mer

Det viktigaste på plats - bryggans vikter

Publicerades 2014-04-30, 20:44 av 

Vår hamnkapten och ordförande Backis har nu gjutit  bryggans förankringsvikter samt transporterat ner dessa till hamnområdet. Håkan har varit till stor hjälp i arbetet som pågått hela vintern. Här ses Backis lyfta av de 3,5 ton tunga vikterna (per/st) som ska hålla flytbryggorna i betong på plats när det stormar.

Läggas på plats

Under valborgshelgen kommer arbetet att bogsera ut dessa vikter och lägga bryggorna på plats att starta. Alla som kan är välkomna ner och hjälpa till. Dykare kommer att finnas på plats för att se till att vikter placeras i rätt position samt att kättingar som ska hålla bryggan fästes ordentligt.

Läs mer

Bryggans inre del är nu snart klar med trädäck

Publicerades 2014-04-30, 20:37 av 

Föreningen har fått stor hjälp av lokala företag för att kunna genomföra bryggprojektet. Vi tackar alla som ställer upp för vårt mål att skapa fler båtplatser i Motala. Nu har vi kunnat lägga trädäck på sista biten mot land. Det ska även få ett snyggt räcke och några sittbänkar. De första gästerna var några änder som solade sig i det härliga vädret.

Läs mer

Elskåp och anslagstavlor på plats

Publicerades 2014-04-30, 20:33 av 

Sakta men säkert så faller alla bitar på plats. Nu har vi fått upp anslagstavlor uppe vid vägen samt nere vid bryggan. På baksidan av anslagstavlan nere vid bryggan är elskåpet uppsatt. Vi har med andra ord el nere vid hamnen vilket underlättar allt fortsatt arbete. 

Alla hjälper till

Alla som vill och kan bidra med lite hjälp är hjärtligt välkomna ner till Motala Djuphamn. Som ni ser på bilden så har vi några härliga barn i föreningen som glatt hjälper till med hink och spade.

Läs mer

Motalavikens botten ska röjas från skräp

Publicerades 2014-03-30, 16:40 av 

Helgen 30 maj -1 juni är det dags för stor städdag. Motala Djuphamnsförening står då som ansvarig för en massiv insats av dykare för att städa Motalavikens botten från skräp. Det finns mängder av ovälkommna saker på botten såsom cyklar, däck, burkar, flaskor, bildelar samt mycket annat. Motala marknadsför sig som Östergötlands Sjöstad och då måste ju även vattnet och stranden vara inbjudande för gäster och alla som bor här. Klubben har ett flertal egna medlemmar som är dykare men kommer även att ta hjälp av närliggande dykföreningar. Vi behöver dessutom hjälp av så många medlemmar som möjligt för att få upp skräp i båtar och transportera in till land. Så boka in detta datum redan nu. Det kommer att serveras korv och hamburgare till alla som hjälper till.

Läs mer

Vår, sol och grindar till bryggan på plats!

Publicerades 2014-03-30, 16:31 av 

Nu startar arbetet med byggnationen av bryggan igen. Vårstädning av området sker när vädret tillåter. Grinden som ska skydda mot intrång är nu på plats, och första anslutningsbryggan har fått ett trädäck. Under kommanfde veckor ska vikter och kätting på plats för att kunna lägga betongbryggorna på plats.

Samtidigt så krävs nu kabeldiket där elkabel ska läggas ner för att få fram ström till bryggan. Den färdiga bryggan ska självklart erbjuda båtägarna eluttag men även belysning för säkerhet och utseende.

Alla frivilliga som har tid över är välkomna ner på helger och kvällar för att hjälpa till.

Läs mer

Trädäck ger vårkänslor i höstmörkret

Publicerades 2013-11-03, 15:45 av 

Trädäcket tar form och Backis och Tomas testar första brädorna med lyckliga leenden och verktygen i högsta hugg. Trädäck hör våren och sommaren till så känslor och tankar drar iväg sex månader framåt mot våren 2014 då bryggan i sin helhet ska stå klar. Nu har dock första delen från land, ca 10 meter, fått sin inklädnad i tryckimpregnerat trä från XL Bygg i Motala.

Tomas poserar stolt och utbryter - här ska jag fiska!

Tomas är en av Motala Djuphams slitvargar och jagar på övriga så att fikapauserna inte blir allt för långa. Man hör några lågmälta kommentarer från Pelle och Backis men de lyder snällt och sveper sista dropparna kaffe.

- Nu ser vi till att bli klara innan kvällen säger Tomas och springer ut med skruvdragaren i högsta hugg. De ca 80 plankorna hamnade också på sin plats, innan kvällen och mörkret gjorde sitt intåg. En lycklig Tomas kunde bara konstatera följande - här blir fint för min båt och det ska också bli skönt att sitta och fiska från bryggkanten.

Tack till alla som hjälper till med bygget av bryggan, er medverkan gör detta möjligt.

Läs mer

Bryggans första sammanbindande del från land

Publicerades 2013-11-03, 15:15 av 

Nu är bryggans första del från land ut till betongringen på plats. En bärlina bestående av två kraftiga I-balkar sammanbinder delarna och bär upp träbryggan. Skaparen och konstruktören är "Backis" som även styr frakt och monteringsarbetet. Övriga medlemmar, Leif, Håkan och Jonathan hjälper till att få delarna på plats.

En nöjd Backis jämför lyftkonstruktionen med vinkelbenen

Det var inte helt enkelt att få upp den enormt tunga konstruktionen och fästa vid betongringen. En provisorisk lyftrigg byggdes och till slut så satt allt på plats och första jublet bröt ut över Motalaviken. Nu är Motala Djuphamn på gång. Vi kan konstatera att Östergötlands sjöstad Motala nu stärker sitt varumärke som en fantastisk plats för sjöliv och båtar. 24 nya båtplatser står klart till våren 2014.

Läs mer

Betongring som sammanbinder bryggdelarna

Publicerades 2013-10-12, 09:31 av 

Nu har även betongringen som ska sammanbinda fundamentet på land och betongbryggorna lyfts på plats. Motala Djuphamns egen "kapten" Backis rattar vant hjullastaren och placerar ringen enligt rätta koordinater. Rikningen på bryggan kommer att vara från Motalavikens södra strand, norrut, i rak linje mot mittpunkten och vinkelbenen. Från land ut till bryggans slut kommer det att mäta hela 40 meter.

Backis assisteras av några frusna "grodmän" från klubbens digra skara av dykare och duktiga medlemmar. Här ses Jonathan och Pelle som även förankrar den stora betongringen.

Läs mer

Gjutning av fundament mot strand

Publicerades 2013-10-12, 10:54 av 

Betongbryggorna måste få ett stabilt fäste mot stranden. En gjutning av ett betongfundament är genomfört och ska nu härda innan arbetet kan gå vidare. Fundamentet kommer att "kläs in" i natursten och växter för att smälta in i den vackra strandkanten.

Fundamentet är konstruerat på ett sätt så att det enkelt kan flyttas i det fall platsen ska återställas i sitt ursprungliga skick. 

Läs mer

Röjnings och städarbetet fortsätter

Publicerades 2013-10-12, 10:53 av 

Området vid Motala Djuphamn röjs och städas inför hösten och snyggas till inför kommande säsong. Området har varit eftersatt i många år och det känns nu bra att föreningen kan nyttja strandområdet och samtidigt ge Motala som stad ett finare utseende för våra vattenburna besökare. Målsättningen med området är att stärka varumärket Motala, Östergötlands sjöstad genom att ge allmänheten ett fint område att besöka samtidigt som vi även ökar utbudet av attraktiva båtplatser.

Läs mer

Röjarbete av botten genomförs av dykare

Publicerades 2013-10-12, 11:16 av 

Botten utmed stranden och i Motalaviken är full av bråte och skräp. Detta röjs av klubbens medlemmar för att skydda badande och båtar. Motala Djuphamn är en kompetent förening där flera av medlemmarna är dykare med Dykinstruktör Håkan som leder arbetet och säkerheten.

I stort så är hela Motalaviken full av skräp på botten. Motala Djuphamn för diskussioner med Motala Kommun för att till våren 2014 vara behjälpliga i ytterligare röjningsarbete.

Gammal brygga och pir

I området där föreningens brygga ska anläggas har tidigare funnits bryggor och en pir. Botten är därför full av stenrösen som måste röjas. Arbetet genomförs noggrannt och stenarna återanvänds till den nya konstruktionen.

Läs mer

Djuphamns tre musketörer

Publicerades 2013-10-12, 10:28 av 

De tre stolta männen som lyckades med uppdraget att ta hand om betongbryggorna och säkert bogsera dessa till destinationen Motala Djuphamn. Trots väder och vind så fixade Backis, Håkan och Leif uppdraget med beröm godkänt.

Läs mer

Bogsering av bryggor till Motalas mittpunkt

Publicerades 2013-10-12, 09:06 av 

Osänkbara

Bryggsektionerna ser enorma ut och sunt förnuft säger att de borde sjunka till botten omedelbart. Men bryggsektionerna är egentligen flytkroppar av betong, med en kärna av cellplast. Konstruktionen ger en hög bärighet samt att bryggan blir tillförlitlig och osänkbar.

Bogserbåtar av gummi...

Det här har förmodligen aldrig tidigare skådats! Håkan och Leif i var sin minimal gummibåt bogserar de enorma betongbryggorna mitt i Motalaviken. De båda "sjömännen" gör dock ett strålande jobb och bryggorna levereras säkert till Motala Djuphamns position invid vinkelbenen och södra stranden.

Läs mer

Betongbryggorna anländer till Motala

Publicerades 2013-10-12, 09:01 av 

En lastbilstrailer anlände till Motala under september 2013 med tre stora betongbryggor. Bryggorna mäter vardera 10 x 2,5 meter och kommer att utgöra stommen i Motalas nya marina. 

Valet av bryggor

Motala Djuphamn valde betongbryggor då de har lång livslängd, kräver minimalt underhåll och har högsta tänkbara stabilitet vilket utprovats under många år och hårda tester i tuffa klimat.

Läs mer

Medlemsmöte på plats - natursköna Motala Djuphamn

Publicerades 2013-10-12, 11:06 av 

Första medlemsmötet (extrainsatt årsmöte) hölls på plats vid Motala Djuphamns kommande brygga/båtplats vid Motalavikens södra strand. Styrelsen redovisade aktivitetsplan och genomförande av brygginstallation.

Medlemmarna var eniga med styrelsen och aktivitetsplan och samtliga andra föredragna punkter godkändes. Nu kan vi säga att den verkliga starten för projektet har startat och vi ser alla fram mot när första båten angör hamnen och Motalas senaste brygga.

Motalabor är lyckligt lottade

Vi bor i en fantastisk kommun beläget på en av världens vackraste platser. Motala Djuphamn har nu fått förtroendet att arrendera och förvalta marken och strandområdet söder ut i Motalaviken. Föreningen kommer nu att göra sitt yttersta för att denna plats ska bli ett föredöme för turister och Motalabor. 

Vi välkomnar till nästa vår och sommar alla som vill besöka oss eller bara koppla av med en fin picnic.

Läs mer

Senast publicerad: 200304 | Powered by SiteSmart